Правописне вежбе

Имам шестогодишњег дечака који ми је једном приликом, по повратку из вртића саопштио: Мама, наша слова је направио један дека са брковима, цртали смо га данас. Он се зове Вук, а тако и ви мене зовете. Након тог сазнања је уследило прво учење слова, срицање и њихово повезивање. А онда и фасцинираност књигама, насловима, рекламама и свим оним што може да се прочита. Мала паметна глава у тим годинама може много да научи. Треба је само обогатити правим информацијама. Вук нам је оставио богатство, а наше је да га сачувамо и на прави начин искористимо.

У српском књижевном језику фонетски правопис се примењује од времена Вука Караџића. Правопис садржи правила о начину обележавања гласова, о писању великих и малих слова, о састављеном и растављеном писању речи, о интерпункцијским знаковима, писању скраћеница…Стиче се утисак да се ова правила губе и полако нестају у мору информација модерне данашњице.

Овим желим да помогнем ученицима не само у учењу и памћењу сурових правила, већ и да укажем на то да је потребно мало добре воље и све препреке могу бити превазиђене. Овде ћемо се подсетити неких општих начела, решити језичке недоумице и кроз игру нешто и научити. То се најлакше може савладати путем ефикасних вежби које ученици могу сами организовати у групи или паровима (исправљање погрешно написаних одломака текстова или реченица, диктат и узајамно прегледање и исправљање диктата…).  Тиме ће писмени задаци бити богатији, а ученици срећнији (и ми са њима). 🙂

5 коментара

Објављено под Чланци

5 одговора на “Правописне вежбе

 1. Preporučiću vaš blog đacima.
  Odlična ideja

 2. dragicap@yahoo.fr

  Često pročitam i čujem, da kažem, rečenicu – to auto. Meni to „para“ uši jer smatram da je reč auto muškog roda te bi trebalo reći – taj auto. Za mene je pravilno reći – to vozilo a nikako to auto. Da li sam u pravu? Bila bih zahvalna ukoliko mi odgovorite. Hvala unapred. Dragica Peković

  • Potpuno ste pravu. Pogrešno je reći – to auto, jer je u pitanju imenica muškog roda (taj auto). Takođe, pravilno je reći – taj automobil, taj auto ili – to vozilo. To auto je oblik koji se često može čuti u našem govoru, ali ne odgovara standardnom književnom jeziku.

 3. Овакви блогови су корисни. Поздрав колегиници!
  Ево једног линка: http://www.pitajtelektora.com/

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s